Христос е Светлината, която прогонва Тъмнината

О. Кристофър Хил

В името на Отца, и Сина, и Светия Дух. Амин.

Между двете четения от Стария завет по време на Преждеосвещената св. Литургия, свещеникът се обръща към хората със свещ и кадилница в ръка (в Древната църква дяконът извършва това, но днес – свещеникът), казвайки: Свет Христов просвещает всех.

С едно просто изречение, ние можем да изразим същината на нашите усилия по време на Велиия пост, и, разбира се, това, което Бог върши за нас. Ние често разчитаме прекомерно на собствените си човешки усилия. Разчитаме на възможностите си, на това, което смятаме за добри намерения и пр. При все това, по време на Св. Четиридесетница, ние следва да не забравяме, че Бог е, Който просвещава всичко. Ние нищо не извършваме със собствените си заслуги.

Бог така ни е сътворил, да имаме способността да вършим добро, което е и съставна част на това да бъдем човеци. Но да бъдем човеци е още и това, че със себе си носим и тъмнина. Всеки от нас трябва да се вглежда в себе си от време на време; да се вгледаме дълбоко в себе си и да изкореним тъмнината. Но ние можем да я изкореним истински и в пълнота единствено в и чрез Христос – само посредством светлината Му.

Ние започваме Преждеосвещената св. Литургия с Великопостната вечерня. Това богослужение е, според традицията и каноните на Църквата, вечерно богослужение. В това време ние се сбогуваме с физическата, земна светлина, която достига до нас от слънцето, и която ни дава сили, и посрещаме в живота си духовната светлина, светлината, която отхвърля тъмнината около нас, и най-вече, тъмнината вътре в нас.

Всичките ни богословски и литургически текстове, особено по това време на Великия пост, са пропити от тази думичка светлина. Да станеш просветен, да бъдещ осветен, означава да живееш в Христа, да бъдеш въздигнат, и вдъхновен. Ние запалваме огън, в известна степен по същия начин, както и когато поставяме желязо в пещта и то започне да свети и да хвърля светлина. И ако се покаем, ако премахнем греховното настроение от себе си, тогава Христовата светлина също ще просвети всички ни, и съответно и онези, които са около нас.

Нека си припомняме това винаги, когато чуем свещеника да произнася тези свещени думи. Да помним откъде идва всичката святост и всичката добрина, и да помним, че ако сме със и в Христос, тогава целият свят се спасява.

Амин

Превод от английски език

Източник Orthochristian.com

За автора

Протойерей Кристофър Хил е роден в Манчестър 1964 г. Дипломира се от университетите в Гласгоу и Оксфорд, а през 1988 г. приема св. Кръщение в Православната църква. От 1994 г. е дякон и свещеник в храм Св. Екатерина в Москва, представителството на Православната църква в Америка. Автор е на много статии и преводни материали. Има три деца.