Архим. Максим (Констас)

Архимандрит проф. д-р Максим (Констас) е роден е на 1 декември 1961 г. в САЩ. Завършва Православния богословски институт „Честният Кръст“ в Бостън и защитава докторантура по патристика и историческо богословие. Придобива световна известност като изследовател и преподавател по патристика и византинистика, византийска литература и православно богословие. Член е на редица международни богословски дружества и е в редакторските екипи на престижни издания като поредицата Средновековна библиотека „Дъмбартън Оукс“ на Издателството на Харвардския университет.

Автор на книги и многобройни научни статии, публикувани в рецензирани издания, архим. Максим работи в областта на светоотеческата и византийска богословска традиция, светоотеческото тълкувание на Св. Писание, „Добротолюбието“ и православната духовност, византийските ръкописи и богословското изследване на византийското изкуство, икони и иконография. Той е водещ специалист в богословието на св. Максим Изповедник и негов преводач на английски език. Преводач е и на трудовете на приснопаметния атонски старец и игумен Емилиан Симонопетрит.

През 2003 г. напуска преподавателската си катедра в Харвард и приема монашество в манастира „Симонопетра“ на Света гора. По покана на тогавашния американски гръцки архиепископ Димитрий от 2011 г. преподава в Православния богословски институт „Честният Кръст“ в Бостън, чийто декан е от 2020 г. Неговите ученици и студенти го описват като динамичен, непринуден, благ, загрижен, мъдър и проникновен.

През 2015 г. е ръкоположен за йеромонах в Гръцката православна архиепископия на Америка, като впоследствие е възведен в сан архимандрит.

Джорджия Бригс

ДЖОРДЖИЯ БРИГС е родена и израснала в семейството на двама англофили в Бирмингам, Алабама. Сега живее извън града със своя съпруг, двете […]