Образователна дейност в храм „Св. Параскева” – Пловдив (2007 – 2020)

Йоан Василев

Учителната власт е дадена на духовниците от Господ Иисус Христос, по апостолско приемство и до днешния ден. По Устава на БПЦ, свещеникът извършва в енорията си „просветна… дейност“ (чл. 154, ал. 24, „поучава енориашите си в истините на православната вяра“ (ал. 3), „организира църковно училище“ (ал. 23). Тези назначения дават право на и задължават свещенослужителя и неговите помощници да провеждат образователна дейност в енорията и сред по-широката градска общност в съответствие с неотменимите истини на вярата и православната традиция и приемственост, изразени в „Свещеното Писание, Свещеното Предание, Правилата на светите Апостоли, свещените Канони на вселенските и поместните събори и учението на светите Отци“ (чл. 2). Свещенослужителите извършват своите отговорности по отношение на образователна дейност в рамките на Църквата, която в България предшества държавата като правен субект с международно признание.

Старинен храм „Св. прпмчца Параскева“ в гр. Пловдив е построен и осветен 1836 г. на южния склон на Джамбаз тепе в Стария град. На негово място в по-старо турско време стояла стара църква „малка, каменна, с кубе“ (иконом Констанин, 1819 г.), а в още по-старо време – друг храм (според пътеписи от края на XVI и XVII век). В седемдесетте години на XX век „Св. Параскева“ е затворена и с встъпването на Пловдивския митрополит Николай на катедрата през 2007 г. – отново отворена за редовно богослужение с председател отец Емил Паралингов.

Енорийската дейност се възобновява с обновлението на храма през 2007 г. За успехите във възраждането на църковния живот и енорията през 2009 г. председателят на храма свещ. Емил Паралингов получава национална награда „Достоен българин“. Оттогава до днес са минали десет години на непрекъснато и нарастващо по обхват просветно служение в рамките на енорията и отвъд нея.

Може би най-дейната страна на просвещението, извършвано от духовника, е духовното ръководство. Десетки миряни следват преданието на Св. Църква и спазват установените правила за това да имат свои духовник, с който да споделят своите тревоги и от когото да търсят съвет в разрешаването на важните дела в своя живот, в съответствие с вечните истини на вярата. Духовното ръководство е най-висшето изкуство (Св. Григорий Богослов) и Пловдив е многоблажен, че разполага с пастири, които с готовност преподават словото на правдата на тези, които ги потърсят. Така духовните чеда се раждат за светостта и блажения живот, който още тук на земята получават, а в бъдещия век – неотемлемо принаделжи на тези, които послушат повелите на вярата.

От друга страна, молитвеното застъпничество, изпросвано от свещенослужителя при храма, по време на богослужебните последования и отслужвани тайнства и треби като свв. Кръщение, Изповед, Причастие, Венчание, Маслосвет, Панихида и др., върви ръка в ръка с просвещаването на миряните, които участват в службите и требите. При контакт с всеки човек, потърсил утеха в дома Господен (храма), свещеникът преподава вярата и учението на Църквата. Не винаги това става с изрична проповед, която не бива пропускана след всяко богослужение, а често с няколко слова на подкрепа, жест на утеха, а понякога и молитвено мълчание. Никой не си тръгва от храма неполучил отговор на молитвите си, макар и невинаги такъв, какъвто очаква, но винаги спасителен отговор.

От друга, съществуват и специфично образователни мероприятия, обърнати към енорията и по-широката общественост. През 2017 г. е отворен и осветен Православния енорийски духовно-просветен център при храма, находящ се в подножието на храма, срещу „Понеделник пазар“. Той представлява двустайно, присъединено помещение с кухненски ъгъл, оборудвано с библиотека, автентични православни изображения – икони; обособен е детски кът, където по традиция се провеждат занимания с деца след неделното богослужение.

В енорийския център социалната помощ към бедните се допълва от духовно-просветна подкрепа за нуждаещите се. В него се провеждат със свободен вход, отворени за публиката, мероприятия като беседи и представяния на книги. На официалният уебсайт на храм „Св. Параскева“ може да се гледат видеозаписи на над 20 беседи на различна тематика, от лектори от Пловдив, изнесени в енорийския център. Към момента са достъпни още и 8 видеозаписа на представяния на книги на същото място. Различни подобни мероприятия през годините се провеждат и на други места, например в храма или Епархийския салон на Пловдивска митрополия. Духовно-просветната дейност, извършвана в първите 7 години след отварянето на енорията и сградата на старинен храм „Св. Параскева“ (2007-2014), в следващите продължава и в енорийския център.

Свещеникът при храма редовно е канен на мероприятия в града, които посещава сам или посредством свои представители, като активно взаимодейства с обществеността и институциите. Например 2018 г. представя книга с проповеди на св. Лука Симферополски в Руския център при Пловдивски университет „Св. Паисий Хилендарски“; 2019 и 2020 г. е канен като гост-лектор в часове по Религия в училища в града, в които се изучава православно вероучение. В периода 2017 – 2019 година води редовен курс лекции по дисциплината „Агиоология“ в Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив. Участва в интервюта на Българското национално радио и местни медии по повод приближаващи християнски празници и по различни въпроси. През годините се изявява в църковния печат със статии и архивни изследвания по теми, свързани с агиологията, историята на БПЦ и Пловдивска епархия.

От 2014 година на големите християнски празници Възкресение и Рождество Христово храмовото настоятелство организира прожекция на филми, под инициативата „Вяра и кино“. Всяко събитие се обявява предварително и огласява като покана до всички, желаещи да присъстват; първите стъпки на инициативата са насочени към малката публика. През годините в киносалон са показвани филмите Остров, Принцът на Египет, Йосиф и шарената дрешка, Ти който си на небето и др. При конкретни поводи е ползван и Епархийският салон, а също и помещението на просветния център; например при прожекция и представяне филма за о. Георги от Жегларци „Пътят на воина“.

От самото начало в енорията е застъпена инициативата „Рождественска елха“, при която в украсяването на коледната елха се включват деца и родители. Подобно, боядисването на Великденски яйца се провежда всяка година в уречените дни преди Възкресение Христово. Така посредством физически занимания и художествена декорация, децата научават повече за празника, като попиват празничния дух, бидейки в храма в навечерието на тези празници.

На 3 март 2019 г. се проведе първата постановка на новосформираната детска театрална група „Зора“, съставена от деца от енорията. Сценарият бе адаптация на главата „Радини вълнения“ от романа Под игото, по повод 3 март – Денят на освобождението на България от турско робство.

През годините се осъществяват частни поклоннически пътувания в страната и чужбина, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Няколко пъти в годината енорийското братство отправя покана към енорията и по-широкия кръг от вярващи, да се включат в поклонение на православни свети места. Тези поклонения продължават от няколко дни до седмица, като цел е поклонението в църкви, манастири, и др. Поклонническото пътуване е един нов начин да откриеш света и светините в православните страни, да научиш не само информация за местата, които се посещават, но и да се докоснеш до светостта и атмосферата, благодтта, която обитава там. Завърналите се хора от тези пътувания са преобразени и просветени от радостта, изпитана при досега със светините.

В периода октомври 2013 г. – февруари 2020 г. архивът на каналът в сайта за видеоматериал Ютюб на храм „Св. Параскева“ посочва публикувани над 680 видеозаписа, а във фейсбук – над 150. Повече от две трети от видеозаписите са на проповеди, изнесени след богослужение, от свещенослужителя при храма, – над 500 проповеди в периода на последните 7 години. Статистиката в Ютюб сочи почти 25 хиляди показвания на видеоклиповете на храм „Св. Параскева“, близо 2500 общо показани на потребители часа, като каналът се радва на 113 абонирани потребители към 3.1.2020 г.

Официалният уебсайт на храм „Св. Параскева“ е достъпен за читатели от 1 декември 2014 г. В седемгодишния период от неговото създаване е посетен от близо 30 хиляди потребители; 47 хиляди отделните негови посещения (сесии), а над 170 хиляди са показванията на страници в уебсайта. Сред най-посещаваните страници от уебсайта са Книжарница (с над 5 хиляди показвания), Поклоннически пътувания, Акатист на св. Параскева, История на храма. В сайта може да се открие актуална информация за богослуженията, историята на храма, енорийския живот, както и множество материали на богословска тематика: за светците, празниците, животът на православния християнин и други полезни статии.

Към храма функционира прихрамова книжарница, която разполага с голям набор богословска и православна литература, редовно обновявана с най-новите и актуални заглавия на пазара. От есента на 2019 г. функционира и електронна книжарница, посредством която хора от България се сдобиват с литературата, с която разполага храма.

Енорийското издателство при храма е издало 9 книги и продължава дейността си за разпространение на православна литература в България с подготвяни за печат още две книги за календарната 2020 година. Последните и най-популярни заглавия са „Жизнеописание на московския старец отец Алексей Мечов“ и „Проповеди за цялата година“ на св. Лука Симферополски. Те могат да бъдат намерени в църковни магазини и книжарници в Пловдив, София, Варна, Шумен и др., и посредством интернет страницата на храма. Издадени са редица брошури за свободно раздаване в храма и енорийския център, на теми като тайнството кръщение, тайнството покаяние, св. причащение, празника Пасха, вярата и др.

На предходните страници направихме кратък обзор на образователната дейност, провеждана в и от енорията при старинната църква „Св. Параскева“ – Пловдив в периода от нейното възстановяване 2007 до днес. Свещеникът и братството при храма развиват многопосочна милосърдна, социално-просветителна и издателска дейност в помощ на Църквата и хората в страната, която продължава своето развитие и растеж през годините.

Образованието във вечните истини на вярата е многоценно с това, че то довежда до и продължава в Царството Небесно. Затова то е несравнимо, безценно и единствено истинно, защото всичко друго изтлява, заглъхва, но придобилият истинни добродетели, той пребъдва во веки. По думите на Апостола на народите:

Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.

Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, – щом любов нямам, нищо не съм.

И да раздам всичкия си имот, да предам и тялото си на изгаряне, – щом любов нямам, нищо ме не ползува. (1 Кор. 13:1-3)

Източник на снимката: www.svparaskeva.com